Eredeti magyarországi pumi standard

Az FCI PUMI STANDARD N56 az FCI honlapján angol és német nyelven található: www.fci.be

EREDETE: Magyarország

AZ ÉRVÉNYES EREDETI STANDARD KÖZZÉTÉTELÉNEK IDEJE: 2001.04.04.

FELHASZNÁLÁSA: Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Házőrzésre - jelző kutyaként - kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya.

FCI-BESOROLÁS: I. fajtacsoport. Őrző és terelőkutyák. Juhász és pásztor kutyák (a svájci havasi kutyák kivételével).

1. szekció. Juhászkutyák. Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő és kísérő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Közepesnél kisebb méretű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban feje mutatja: arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Szőrzete középhosszú, göndör vagy hullámos, tincsekbe rendeződő. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell hogy legyen.

FONTOS TESTMÉRETEK:

 • Törzshossz/marmagasság =1/1
 • Mellkasmélység/marmagasság =45-50/100
 • Mellszélesség/marmagasság 30-33/100
 • Nyak hossza megegyezik a fej hosszával, és a marmagasság 45 %-át teszi ki.
 • Az orr hossza a fejhossz 45-50 %-a.

VISELKEDÉS ÉS JELLEM (WESEN): Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig és mindenhol magára vonja a figyelmet. Elég hangos fajta. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperamentumot sugároz. Állása, figyelő helyzete mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség vagy flegma viselkedés - fajtaidegen tulajdonság.

FEJ: Megnyúlt, viszonylag keskeny. Alakjára a megnyúlt arcorri rész nyomja rá a bélyegét.

AGYKOPONYA:
A fejtető közepesen széles és domború. A homlok hosszú, kevésbé domborodó, oldalról lapos. A szemboltívek mérsékelten fejlettek.
Stop: A stop alig érzékelhető. A homlok síkja a szemboltívek között szinte egyenes vonalban folytatódik az orrhátra.

ARCKOPONYA:
Orrtükör: keskeny, egyenes metszésű, valamennyi színváltozatnál fekete.
Arcorri rész: Az orrhát egyenes. Az arcorri rész megnyúlt és elkeskenyedő de nem elhegyesedő
Ajkak: Feszesen simulnak a fogsorhoz, sötéten pigmentáltak.
Álkapocs/fogazat: Az állkapocs erős. Fogazata szabályos, ollós záródású, teljes. Fogai fejlettek, erősek, fehérek.
Pofa: Jól izmolt.
Szemek: Közepes nagyságúak, ovális alakúak, kissé ferde metszésűek, élénk, értelmes kifejezésűek, sötétbarna színűek, közepes távolságra helyezkednek el egymástól. A szemhéjszél feszesen zárt, jól pigmentált.
Fülek: Magasan tűzöttek, felállóak. A fül csúcsa felső harmadában határozottan előre és kissé oldalt bicsaklik. Közepes méretűek, arányosak, formája fordított V-alakú. Fülmozgása élénk.

NYAK: Középhosszú, kissé ívelt, jól izmolt; a közepesnél magasabb illesztésű; a vízszintessel 55 fokot zár be. A nyak bőre feszes, ránctalan.

TEST: A törzs hossza azonos a marmagassággal - négyzetes felépítésű. Csontozata finom és szikár. Izomzata jól fejlett, nem terjedelmes, különösen feszes és szívós. Arányos, harmonikus megjelenés mellett rendkívül szikár fajta.

Hátvonal: Egyenes.
Mar: Határozottan kiemelkedik, hosszú és hátrafelé lejt.
Hát: Rövid, egyenes és feszes.
Ágyék: Rövid, feszes kötésű és szintén egyenes.
Far: Rövid, enyhén csapott, közepesen széles.
Mellkas: Szügye egyenes síkú, nem domborodó, nem széles, inkább mély. Mellkasa nem dongás, inkább lapos. Mellkasa mély és hosszú, jó íveltség esetén a könyök magasságáig ér.
Has: Feszes, hátrafelé felhúzott.
Alsó vonal: Kifejezetten előremélyülő.

FAROK: Magasan tűzött, határozottan felfelé indul és a far fölött élére állított kör alakot képezve a kereszttájékra kunkorodik. A farok koronaszőrzete 7-12 cm hosszú, szálkás jellegű, dús, szerteálló, kevés aljszőrzetet tartalmaz. A kurta farok és a farok csonkítás nem megengedett.

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:
Az elülső végtagok a szügy síkjából kiindulva függőlegesen támasztják alá a törzset. A két végtag oszlopos, párhuzamos, nem túl széles állású.

Váll: A lapocka hosszú és meredek. Dőlésszöge a vízszinteshez viszonyítva 55 fok. A vállbúbok a szügy síkjából nem domborodnak ki.
Felkar: Rövid, jól izmolt. A lapocka és a felkar által bezárt szög kb. 100 fok.
Könyök: Szorosan a testhez záródó.
Alkar: Hosszú, szikár.
Elülső lábközép: Meredek.
Elülső mancsok: Szorosan zártak, boltozatosak - macskamancsok. A talppárna rugalmas. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:
A hátulsó végtagok nagyon erősek. Oldalról nézve hátraállítottak. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak, egyenesek, nem túl szűk és nem túl széles állásúak.

Comb: Izmos és hosszú.
Térd: Az elülső végtag könyökével egy vonalban helyezkedik el.
Lábszár: Izmos, hosszú.
Csánk: A csánk szikár és élesen kirajzolódik. A csánkszögellés 135 fokos.
Hátulsó lábközép: Rövid, meredek, szikár.
Hátulsó mancsok: Az elülsőkkel azonosak. Fattyúujjak nem kívánatosak, eltavolítandók.

MOZGÁS: Igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, nagy energiájú, mozgása "pattogó", dinamikus. Hetykén, büszkén jár. Ügetése könnyed, harmonikus; hátulsó végtagjait pontosan a mellsők nyomába helyezi. Vágtája - böködő szökdécselés, nagyon gyors és fordulatos.

BŐR: Ránctalan, feszes, erősen pigmentált. A szabad bőrfelületek palaszürkék vagy feketék.

SZŐRZET: A szőrzet tincseket képező göndör vagy hullámos, sohasem sima és sohasem zsinóros. Átlagban 4-7 cm hosszú, kisebb-nagyobb tincsekbe rendeződő, rugalmas, bozontos és sűrű. Erőteljes de nem durva felszőrökből és puha aljszőrökből tevődik össze.

A füleken dús, szerteálló, szálkás koronaszőr van. A szem és az arcorri rész szabadon kivehető. A szőrzet kívánatos felkészítési formája a kézi trimmelés. A fejen és a végtagokon ollóval történő igazítások megengedettek. A teljes szőrzet nyírása nem kívánatos.

SZŐRSZÍN:

 • A szürke különböző árnyalatai (születéskor általában fekete, idővel kiszürkülő).
 • Fekete.
 • Fakó: vörös, sárga, krém alapszínek a pofa, a fül, a gerinc és a farok mentén fekete vagy szürke árnyékoltsággal (gold-sable vagy "kiszürkült" gold-sable).

A szőrszín fedett, egyöntetű legyen. A fekete vagy sötétebb szürke árnyékoltság a feketén született szürke és a fakó (gold-sable) szőrszín velejárója, megengedett.

 • Fehér.

5 cm-nél kisebb átmérőjű fehér mellfolt és a lábujjakon fehér tűzés nem hiba.

Marmagasság:
Kanok: ideális méret 43-45 cm., a megengedett mérettartomány 41-47 cm.
Szukák: ideális méret 40-42 cm., a megengedett mérettartomány 38-44 cm.

Testsúly:
Kanok: 10-15 kg, ideális testsúly 12-13 kg.
Szukák: 8-13 kg, ideális testsúly 10-11 kg.

HIBÁK: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, a hiba minősítésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

KIZÁRÓ HIBÁK:

 • Kerek, puliszerű fej. A fej 40 %-ánál rövidebb arcorri rész.
 • Erős, kifejezett stop.
 • Kettőnél több P1-es és minden más fog hiánya.
 • Előre- és 2 mm-nél nagyobb hátraharapás, keresztharapás.
 • Egyenesen felálló, tövéből lógó vagy felemás fülek.
 • Rövid, sima szőrzet. Hosszú, erőteljesen nemezesedő vagy nyílt szerkezetű szőrzet.
 • Színhibák. Csokoládészínű vagy tarka szőrzet, valamint bármilyen folyamatos, erősen elkülönülő színrajzolat (például cserszínű jegyek, nyergesség).
 • A standardban rögzített előírástól eltérő méret.

UTÓLAGOS MEGJEGYZÉS: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, jól tapintható, normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.

© Copyright Háromszéki-Góbé Kennel 2009. Minden jog fenntartva. Webdesign: http://www.voidart.ro/

free counters
limba română
english version